Oblicz granice ciągów
Popek: lim n→∞ LICZNIK 4*3n−6*4n−1
MIANOWNIK 2*5n+1+4*3n+2
Witam! Rozwiązuje zadania z granic ciągów ale problem mi stwarza taie zadanie (co zrobić z
potęgami n+1 , n+2). Jak wykonywać takie zadania?
Zapis taki z powodu tego że źle wygląda przy próbie w jednym ułamku
22 lis 23:03
Popek: co robić z takimi wykładnikami?
22 lis 23:09
Janek191:
| | 4*3n − 6*4n −1 | |
an = |
| = |
| | 2*5n+1 + 4*3n+2 | |
| | 4*3n − 1,5*4n | |
= |
| = ( dzielimy licznik i mianownik przez 5n) |
| | 10*5n + 36*3n | |
więc
| | 4*0 − 1,5*0 | | 0 | |
lim an = |
| = |
| = 0 |
| | 10 + 36*0 | | 10 | |
n→
∞
22 lis 23:10
Popek: skąd się wzięło w 2 ułamku 6*1/4*4n
czemu zamiast 4n−1 zrobiło się 1/4?
22 lis 23:13
Popek: aaa już rozumiem, dziękuję bardzo!
22 lis 23:16
Janek191:
a
m + n = a
m *a
n
więc
| | 1 | | 1 | |
4n−1 = 4n*4−1 = 4n* |
| = |
| *4n |
| | 4 | | 4 | |
22 lis 23:16
Popek: działania na potęgach wypadły z głowy
22 lis 23:18