Trygonometria
LOLO: Obrazek do zadania:
https://matematykaszkolna.pl/forum/rysunek86000.png
Kąt BAC ma miarę 30, kąt CAD 45.
Oblicz pole trójkąta ABD czyli tego całego, jeśli |AB| = 6. Rozpisałem sobie poszczególne kąty
gdzie jaki jest, mam długość odcinka |BC| i to tyle. Dalej nie wiem co do czego porównać, bo
każdy trójkąt ma tutaj inne kąty więc podobieństwo odpada.
22 lis 22:42
Mila:

W której jesteś klasie, znasz funkcje tryg. ?
22 lis 22:58
LOLO: Rozpisałem to tak samo, |CB| = 2√3, kąt ADB ma miarę 15. Mogę obliczyć wartość przybliżoną
tg75 ? |DB|6 = tg75 ?
22 lis 23:04
Mila:
Można obliczyć wartość dokładną tg(75
0)
sin(75
0)=sin(30
o+45
0)= ze wzoru sin(α+β)=.. oblicz sam
tg(75)=2−
√3
22 lis 23:22
LOLO: Rozumiem, zapomniałem całkowicie, że sin(α+β) = sinα*cosβ +sinβ*cosα
A gdybym obliczył wartość przybliżoną korzystając z tablic to byłaby to odpowiedź uznana ?
23 lis 07:02
Mila:
Zależy od polecenia.
23 lis 16:25