Wartość bezwględna
arek199602: | | 1 | | 1 | |
Witam czy |
| dla x<−2 to |
| |
| | ||x−1|−2| | | x+1 | |
22 lis 22:35
J:
zatanów się , lewa strona jest zawsze dodatnia
22 lis 22:39
arek199602: | | 1 | |
więc to |
| dzięki za wskazówkę  |
| | −x−1 | |
22 lis 22:46
Lorens: Czy aby na pewno ?
Moim zdaniem:
||x−1|−2| dla x ∊(−∞;−2) jest
|−x+1−2| = |−x−1| = −(−x−1) = x+1
22 lis 22:50
arek199602: ale wtedy po podstawieniu x prawa strona, która ma być równa lewej jest ujemna a tak nie
powinno być przynajmniej tak sądzę
22 lis 22:52
Lorens: Sam jestem ciekawy jak powinno wyglądać prawidłowe rozłożenie krok po kroku mianownika, więc
może ktoś się jeszcze wypowie.
22 lis 23:00