okregi
5-latek:

To jest dla mnie trudne zadanie
Zadanie nr 42 :
=============
Dany jest okrag x
2+y
2=4 . Z punktu A=(−2,0) poprowadzono cieciwe AB i przedluzono ja do
punktu M takiego ze |BM|=|AB|
Znajdz równanie opisujące wszystkie otrzymane w ten sposób punty M przy zmieniającym się B
Wskazowka
Punkt B=(t,
√4−t2) jest srodkiem odcinka AM gdzie M=(x,y)
22 lis 22:29
5-latek: Rysunek zrobiłem sam wiec nie wiem czy jest do tego zadania dobry
22 lis 22:31
5-latek: Teraz zauwazylem ze przy zmieniającym się polozeniu punktu B punkt M będzie zataczal okrag
22 lis 22:44
Mila:
Wykorzystaj wzór na współrzędne środka odcinka.
4−t2≥0⇔...
22 lis 22:46
5-latek: ⇔ t∊<−2,2>
Teraz mam co zrobić ?
jeśli przyjmę t=−2 to B=(−2,√4−(−2)2= B=(−2,0)
dla t=2 B=(2,0)
22 lis 22:55
5-latek: wiec tak
xm=2xb−xa
ym= 2yb−xa
22 lis 23:01
5-latek: ym= 2yb−ya ma być
22 lis 23:02
22 lis 23:03
5-latek: jedynie co teraz przychodzi mi do glowy to ze
| | 1 | | 1 | |
t będzie się zmieniac w granicach <−1+ |
| x , 1+ |
| x> |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
natomiast co do √4−t2 to będzie się zmieniac <− |
| y , |
| y> |
| | 2 | | 2 | |
na razie nic innego nie wymysle
22 lis 23:15
Mila:
2t=−2+x
y=2
√4−t2 /
2
y
2=4*(4−t
2)
y
2=12+4x−x
2
x
2+y
2−4x=12
(x−2)
2+y
2=16
==========
22 lis 23:34
5-latek: Dziekuje Ci

Wlasnie miałem pisać ze wiem jak to będzie wygladc na rysunku tylko chodzi o obliczenia
22 lis 23:39
Mila:
Cieszę się. Dobranoc.
23 lis 00:13
5-latek: Dobrej nocy
Milu 
Praktycznie dzisiaj Milu ide jeszcze do chirurga i pewnie dostane ta blokadę w bark .
23 lis 00:16
Mila:
Może nie?, Coś długo Cię nęka ta kontuzja. Odwagi.
23 lis 00:24