przekształcenie funkcji
wiiwii: Mam funkcję:
f(x)=−(x+2)2 + 1
Jakie są kolejne przekształcenia tej funkcji zaczynając od y=x
Najpierw przesunięcie o wektor 2 w lewo, później symetria względem osi x i na koniec
przesunięcie o wektor 1 w górę?
22 lis 22:06
Eta:
Czy nie widzisz ,że to funkcja kwadratowa ( wykres parabola
22 lis 22:07
J:
1) y = x2
2) y = (x+2)2
3) odbicie
4) przesunięcie
22 lis 22:08
wiiwii: Widzę ale chcę dojść do tej funkcji zaczynając od y=x2 co muszę robić po kolei ?
22 lis 22:09
J:
patrz 22:08
22 lis 22:09
wiiwii: Dzieki, właśnie o to mi chodziło
22 lis 22:09
dero2005:

y = x
2
y = (x+2)2
y=−(x+2)2
y=−(x+2)2+1
22 lis 22:15