granice
Daansa: Uzasadnić, że nie istnieją granice:
Jak się rozwiązuje takie zadania?
22 lis 21:57
ICSP: Dobierając ciągi.
22 lis 22:00
Daansa: ale mógłbyś wyjaśnić dokładniej, tak od zera?
albo podać jakiś podstawowy przykład? zupełnie nie wiem jak się za to zabrać.
22 lis 22:02
ICSP: a jak pokazywaliście, że funkcja f(x) = sinx nie ma granicy w nieskończoności?
22 lis 22:05
Daansa: to bylo tylko w kilku przykladach pokazane na poprzednim semestrze, nie pamietam..
22 lis 22:07
ICSP: To poszukasz w notatkach.
Musisz dobrać dwa ciągi tak aby po wstawieniu ich do funkcji wyszły dwie różne granice.
Ja wybiorę pierwszy :
| | 1 | |
an = ( |
| , 0 ) ( gdy n → ∞ to an → (0 , 0) ) |
| | n | |
Teraz postaraj się dobrać taki ciąg b
n aby f(b
n) dążyło do liczy różnej od 1.
22 lis 22:14
Daansa: ale nie mogę już zrobić jak ty, że
| | 2 | | 0 | |
bn=(0, |
| ) bo będę miał |
| |
| | n | | | |
22 lis 22:17
ICSP: = 0 → 0 ≠ 1 czyli ciąg nie posiada granicy.
22 lis 22:19
Daansa: aaa czyli tak też mogę, aa jest inny sposób na rozwiązanie takiego przykładu? Bo takie
zgadywanie jest trochę trudnę, bo mogę mieć tysiące przykładów i nie wpaść na ten jeden.
22 lis 22:21
ICSP: nie ma innego sposobu
22 lis 22:23
Daansa: No to dziękuje, jakoś spróbuje to ogarnąć

a jak się robi zadania typu
uzasadnij, ze:
lim (x,y)−>(0,0) {x*y
2}/{x
2+y
2} = 0
22 lis 22:26
Daansa: | | x*y2 | |
lim (x,y)−>(0,0) |
| = 0 |
| | x2+y2 | |
22 lis 22:26
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
Znamy nierówność: |x2 + y2| ≥ |2xy| ⇒ |
| ≤ | |
| | |
| | x2 + y2 | | 2xy | |
| | xy2 | | xy2 | | y | |
0 ≤ | |
| | ≤ | |
| | = | |
| | → 0 |
| | x2 + y2 | | 2xy | | 2 | |
22 lis 22:28
Daansa: co czekaj, ale skąd to?
22 lis 22:30
ICSP: Godziu przepisałeś ?
22 lis 22:31
Daansa: :(
22 lis 22:40
ICSP: najcześciej wykorzystywana nierównosć przy takich granicach.
22 lis 22:43
Daansa: ale ja nie wiem co sie stalo i dlaczego taka nierownosc
22 lis 22:43