Oblicz całkę
FHA: Oblicz całkę:
∫ x
√x2+3dx
Nie chodzi mi o rozwiązanie lecz podpowiedź od czego zacząć

. Uczę się dopiero obliczanie
całek.
22 lis 21:03
Saizou :
podstaw za x2=√3t
22 lis 21:04
FHA: Czyli metoda podstawiania, ok
22 lis 21:05
J:
nie prościej: x2 + 3 = t ?
22 lis 21:06
Saizou :
prościej
J, dzisiaj jestem po 4 h prawdopodobieństwa i mam dość już powili nie myślę
22 lis 21:07
J:
22 lis 21:07
FHA: Hm, metoda podstawiania
t = ........
dt = ..... *dx
22 lis 21:08
FHA: No tak zrobiłem jak J
22 lis 21:09
FHA: A jak będzie wygladało to drugie podstawienie?
22 lis 21:10
FHA: dt = ....... * dx
22 lis 21:10
J:
Saizou się pomylił
22 lis 21:11
FHA: dt = 2xdx tak
22 lis 21:12
J:
| | 1 | |
tak .. i masz = |
| ∫√tdt |
| | 2 | |
22 lis 21:14
FHA: zaraz dam odp
22 lis 21:54
FHA: wyszlo mi 3/2x
4 + 22x
2 + 11/2 ,

?
22 lis 21:57
J:
ile wynosi: ∫√tdt ?
22 lis 21:59
FHA: a zapomniałem o pierwiastku XD
22 lis 22:00
FHA: Jeszcze raz od początku zapisu:
| 1 | |
| ∫ √t*dt → ok?  |
| 2 | |
22 lis 22:07
J:
no i oblicz tą całkę , potem za t wstaw: x + 3
22 lis 22:10
J:
oczywiście: x2 + 3
22 lis 22:12
FHA: | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
| ∫ t1/2 * dt ⇒ |
| * |
| * t3/2 = |
| t3/2 |
| 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |

Teraz podstawie za t
22 lis 22:24
J:
tak i nie zapomnij o stałej C
22 lis 22:25
FHA: @ Dziękuje J

− jak zwykle niezastąpiony
22 lis 22:27
FHA: Jak uważacie wzory na całki należy wykuć?
22 lis 22:28
J:
niektóre warto zapamiętać
22 lis 22:31
FHA: Zapisałem tak:
1/3 * (√4x2+11)3 +C
22 lis 22:48