Ktoś pomoże ?
Ewa: Nie mam zielonego pojęcia jak narysować te oto funkcje:
a) f(x) = |0,25x2 − 1 |
b) f(x) = √|x−3| −2
c) f(x) = √|x|−1
Jak rozpisywać te funkcje?
22 lis 20:56
J:

a)
22 lis 20:57
J:

b)
22 lis 20:58
Ewa: Mam odpowiedzi do tych wykresów, ale chciałabym się nauczyć to rysować. Jak po kolei to robić?
22 lis 20:58
J:

c)
22 lis 20:59
Jack: Najpierw możesz przyrównać do zera i zaznaczyć miejsca zerowe jeśli takowe istnieją
22 lis 21:00
Jack: a) f(x) = |0,25x2 − 1 |
0 = 1/4x2 − 1
x2 = 4
x = −2 v x = 2
22 lis 21:01
5-latek:

Tak wygląda wykres y=
√|x−3|
A może krzyczeć nie mam pojęcia to znajdz program do rysowania wykresow (tutaj tez jest)
narysuj wykres takiej funkcji i zastanow się dlaczego tak a nie inaczej
22 lis 21:01
Jack: w podpunkcie a jak widzisz wartosc bezwzgledna oznacza odbicie wszystkiego co jest pod osia −
nad oś, a więc możesz narysować wykres 1/4x2 −1...mam nadzieje ze wiesz jak sie rysuje
parabolę... i wtedy to co jest pod osią − odbijasz nad
22 lis 21:03