oblicz tg
Jac: Na równi nachylonej do poziomu pod kątem α leży ciało o masie m1=200kg
a na nim drugie ciało o masie m2= 100 kg,przywiązane do nieruchomej
ściany cięgnem AB, równoległym do linii największego spadku równi.
Należy wyznaczyć największy kąt nachylenia równi , przy którym
możliwa jest jeszcze równowaga, jeżeli współczynnik tarcia na
obu powierzchniach wynosi µ=0,25
Rysunek:
http://wstaw.org/w/2M38/
Czy mógłby mi ktoś napisać jak wyglądają równania dla osi x i y?
tg wychodzi mi −1/4

równania zapisałem tak:
dla osi x: −T1−T2+G2sinα+G1sinα=0
dla osi y: N2+N1−G2cosα−G1cosα=0