Wielomiany pomcy!
Ada: Sprawdz,czy liczba: w(z) z4−4z3+9z2−16z+20
a)k=2i jest pierwiastkiem w(z)
b)znajdz pozostałe pierwiastki
c)zapisz rozkład na czynniki liczbowe
22 lis 20:41
J:
podstaw z = 2i i policz
22 lis 20:42
Jack: a) k = 2i? masz na myśli liczby zespolone z tym " i " ?
22 lis 20:42
J:
czyba widać
22 lis 20:43
Jack: Chetnie bym pomogl ale nie mialem jeszcze zespolonych wiec...powodzenia ;
22 lis 20:44
Ada: i wyszło mi:
16i4−32i3+36i2−32i+20=16i4−32i3+36(−1)−32i+20=16i4−32i3−32i−16
i co dalej trzeba zrobić ?
22 lis 20:58
J:
i4 = 1 i3 = −i
22 lis 21:01
Ada: Podstawiłam ale nie wiem co ma dalej robić... wiem, ze to jest łatwe
22 lis 21:17
sushi_gg6397228:
a jak bylo dla wielomianu W(a)=0 wiec "a" było ...
22 lis 21:18
Ada: 0
a podpunkt b?
22 lis 21:26
Mila:
1) w(z)=z4−4z3+9z2−16z+20
w(2i)=(2i)4−4*(2i)3+9*(2i)2−16*2i+20=
=16+32i−36−32i+20=0
2) Sprawdzamy, czy z=−2i jest pierwiastkiem wielomianu
W(−2i)=(−2i)4−4*(−2i)3+9*(−2i)2−16*(−2i)+20==
=16−32i−36+32i+20=0
z=2i, z=−2i są pierwiastkami w(z)
Podziel w(z) przez (z−2i)*(z+2i)=z2+4
22 lis 21:36