rozwiaznie w zbiorze liczb zespolonych
Adam: W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równanie: z2−2z+10=0
Czy to będzie tak rozwiązane?
z2−2z+10=0
(x+yi)2−2*(x+yi)+10=0
x2+2xyi+y2i2−2x−2yi+10=0
x2−y2−2x+10+(2xy−2y)i=0
Re(x2−y2−2x+10) Im(2xy−2y)
22 lis 20:33
J:
Δ = 4 − 40 = −36
| | 2 + √Δ | | 2 − √Δ | |
z1 = |
| , z2 = |
| |
| | 2 | | 2a | |
22 lis 20:35
J:
Δ = 4 − 40 = −36
| | 2 + √Δ | | 2 − √Δ | |
z1 = |
| , z2 = |
| |
| | 2 | | 2a | |
22 lis 20:35
J:
√−36 = √−1*6 = 6i
22 lis 20:36
Adam: Aaa, czyli nie zrobilem tego do konca. Dziękuję
22 lis 20:38
Adam: Czyli dla z4+5z2+4=0
z2−t
t2+5t+4=0
Δ=25−16
√Δ=3
t1=−4
t2=−1
więc
z2=−4
z1=2i
z2=−2i
z2=−1
z3=−i
z4=i
22 lis 20:52
Mila:
Dobrze.
22 lis 21:12