odpowiedź
msuj: Witam mam problem z zadaniem bo wynik wychodzi mi inny niż w odpowiedziach.
Obliczyć granicę przy n→
∞ dla u
n=
√n10−2n2+2
i granica ma wyjść 1
| | 1 | |
I przy okazji jak rozpisać takie zadanie? un=(1− |
| )n, wiadomo, że coś z e ma być ale |
| | n2 | |
nie wiem co z tym minusem i x
2 zrobić
z góry dzięki
22 lis 20:18
Ups: Co do drugiego, jest taki mały chwyt, zapisz po prostu (1+
−1n2) i po kłopocie
22 lis 20:20
22 lis 20:21
J:
2) = (e−1)1/n = e0 = 1
22 lis 20:22
Ups: Było zostawić trochę na pomyślenie

+ czy 1 zadanie na pewno jest dobrze zapisane? Bo jakby nie robił to granica
∞
22 lis 20:24
Janek191:
W I pewnie jest n√n10 −2 n2 + 2 ?
22 lis 20:26
msuj: Dobrze zapisane na 100%, analiza Krysicki Włodarski zad. 2.75 pierwiastek na pewno drugiego
stopnia nie n−tego
22 lis 20:26
J:
no to lim = +∞
22 lis 20:28
msuj: okej czyli błąd w odpowiedziach, dzięki
22 lis 20:30