Granica
Ups: Granica do policzenia
x−> 2
−
Nie mam kompletnie pojęcia od czego móglbym tutaj zacząć, ktoś coś wytłumaczy?
I jeszcze jedno pytanie:
| | x+2 | |
Skoro mam np funkcję 3 |
| |
| | 2−x | |
I mam policzyć granicę jednostronne w x
0=2, to co mam zrobić,aby wiedzieć, z której strony x
dąży do 2 po wartościach dodatnich, a z której po ujemnych ( tutaj mniejszych od 2 lub
większych od 2)?
Czy po prostu sam minus, czy też + już nam zawsze mówi o tych wartościach?
22 lis 20:17
Janek191:
więc
| | 3 *(2 + 2) | |
lim f(x) = |
| = +∞ |
| | 0+ | |
x→ 2
−
| | 3*( 2 + 2) | |
lim f(x) = |
| = − ∞ |
| | 0− | |
x→ 2
+
22 lis 20:23
Ups: | | x+2 | |
Przepraszam, znaczący błąd 3 ma być to tego całego ułamka podniesiona |
| |
| | x−2 | |
+ @Janek191, mógłbyś odpowiedzieć odnośnie 2?
22 lis 20:26
Ups: @UP
22 lis 21:13
Ups: Pomoże ktoś?
23 lis 00:09
Janek191:
f(x) = 3x +2x −2
więc
lim f(x) = 3−∞ = 0
x→2−
lim f(x) = 3+∞ = +∞
x→2+
23 lis 00:17
Ups: Chodzi mi głównie o to jak mam decydować o tym 0
− i 0
+ , to jest właśnie moje główne pytanie.
Bo granicę akurat sprawdziłem na kalkulatorach, ale nie wiem na jakiej podstawie decydujemy o
0
− i 0
+. Czy po prostu skoro − to mniejsze czy też tyczy się to lewej strony i wtedy jakiś
wykres mianownika itd. ( mogłem coś pomylić, więc liczę na małe wskazówki

) z góry dziękuje
23 lis 19:04