Pole powierzchni bocznej + funkcja
Radzio: Prostopadłościenne pudełko o objętości 56 ma długość 8 i szerokość x, 0<x<8. Zapisz wzór
opisujący pole powierzchni bocznej pudełka jako funkcję zmiennej x. Pokaż że istnieje tylko
jedno takie pudełko, że jego wymiary oraz pole powierzchni bocznej są liczbami całkowitymi.
22 lis 20:09
Eta:
W czym masz problem?
wymiary pudełka : x.,8,H
1/ V=8*x*H= 56 i x∊(0,8) i x∊C+
| | 7 | |
to: H= |
| −− jest całkowite dla x=7 lub x=1 |
| | x | |
wtedy H=1 lub H=7
| | 112 | |
Pb(x)= 2*8*H+2*x*H = |
| +14 i x∊C+ i x<8 |
| | x | |
P
b= ...=30∊C lub P
b=.... ∊C
Pudełko ma wymiary 7x 8x1 lub 1x8x7
Wniosek:..........
22 lis 20:42