Wykaż, że...
Voldius: Wykaż, że liczba (23√2−33√3)3 − (33√3+23√2)3 jest podzielna przez 4.
Wydaje mi się, że popełniam błąd w zastosowaniu wzorów skróconego mnożenia.
Z góry dziękuje za pomoc!
22 lis 20:08
sushi_gg6397228:
pokaz swoje obliczenia
22 lis 20:51
sushi_gg6397228:
nie podstawiaj liczb, tylko na literkach
(a−b)3 − (a+b)3=...
22 lis 20:53
Voldius: Zrobiłem jak radziłeś/aś..
=6ab2+2b3 −−−> zostawić ten zapis?
podstawiając liczby z zadania wychodzi:
=363√18 + 162 −−−> czy ten?
może jestem tępy, ale nie widze tutaj podzielności xD :'(
23 lis 06:51
5-latek: =−6a2b−2b3 teraz podstawiaj
23 lis 07:44
Aga1.: Twój wynik nie dzieli się przez 4, bo 162 nie jest podzielne przez 4.Szukaj błędu, gdyż z
treści zadania wynika,że liczba powinna być podzielna przez 4.
23 lis 07:50