matura
ewa: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o podstawie 8 i ramieniu 10. oblicz miarę
kąta środkowego wycinka koła stanowiącego powierzchnię boczną tego stożka.
Czyli dane: l=10, r=4
Szukane: αº = ?
Pole pow bocznej stożka = πrl i to jest równe polu wycinka koła?
Jeśli dobrze rozumiem to wtedy πrl = πr
2*(αº/360º), ale wynik już mi zły wychodzi. Może mi
ktoś to wytłumaczyć. Wolalabym,aby były użyte wzory z tablic maturalnych
22 lis 19:38
22 lis 20:16
ewa: skad ten drugi wzor?
22 lis 20:20
dero2005:
Strona lewa→ Wzór na pole boczne stożka
Strona prawa→ Wzór na pole wycinka koła o promieniu l i kącie α
22 lis 20:25
ewa: można rysunek?
22 lis 20:28
dero2005:
22 lis 20:36
ewa: dzięki
22 lis 20:41
ewa: wszystko fajnie, tylko nadal sie zastanawiam dlaczego akurat dałeś l jako promień wycinka
22 lis 20:43
dero2005:

Jak nie możesz sobie tego wyobrazić to wytnij z papieru rysunek po lewej stronie i zrób z niego
powierzchnię boczną stożka
22 lis 20:49
ewa: Faktycznie...dzięki wielkie, kurcze, ale się poświęciłeś żebym to zrozumiała

Dzięki wielkie,
miłego wieczoru
22 lis 20:51
dero2005:
22 lis 20:56