matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki nieoznaczone
werox:
Witam. Mam problem z dwoma całkami nieoznaczonymi.
arctg(lnx)
∫
dx
x
∫2xarcsinx
2
dx
22 lis 19:24
J:
1
1) podstaw: lnx = t i
dx = dt
x
2) podstaw: x
2
= t i 2xdx = dt
22 lis 19:25
werox:
tak podstawiałam i w obu przypadkach wychodzi podobnie:
arctg(lnx)
1
∫
dx = [t=lnx][dt=
dx] = ∫arctgtdt = [f(t) = arctgt −−>
x
x
1
f'(t)=
][g'(t)=1−−>
t
2
+1
t
g(t)=t] = tarctgt − ∫
dt
t
2
+1
i na tym skonczylam, bo dalej jak próbuje liczyć przez części to mi jakies bzdury wychodzą. w drugim przykładzie tak samo
22 lis 19:38
J:
t
1
2t
1
∫
dt =
∫
dt =
ln(t
2
+1)
t
2
+1
2
t
2
+1
2
22 lis 19:45
werox:
dziękuję
22 lis 20:31