nierówność
Malinka: rozwiąż nierówność: 1x+1+1(x+1)2+1(x+1)3+...≤3x−2
22 lis 19:17
22 lis 19:20
Janek191:
Lewa strona − nieskończony ciąg geometryczny:
| | 1 | |
q = |
| oraz I q I < 1 |
| | x + 1 | |
wtedy
| | a1 | | | |
L = |
| = |
| = .... itd. |
| | 1 − q | | | |
22 lis 19:20
22 lis 19:20
Malinka: mógłbyś jeszcze powiedzieć skąd wzięło się a11−q
22 lis 19:29
22 lis 19:30
Jack: wzor na nieskonczony ciag geometryczny − > to jest wtedy szereg geometryczny i wynosi
S = U {a
1}{1−q}, gdzie dziedziną naszego szeregu jest |q| < 1
| | 1 | |
a q jak widać wynosi : q = |
| |
| | x+1 | |
22 lis 19:32
Jack: | | a1 | |
Tak miało być : S = |
| |
| | 1−q | |
22 lis 19:33
Jack: a więc przy rozwiązywaniu nierówności... to liczymy tą lewą stronę
itd...
Jak to już Janek191 pisał jak obliczyć te "L" (akurat u mnie to jest "S") ale to bez roznicy
jak to nazwiesz...
22 lis 19:34