Równania prostej równoległej/prostopadłej
Natalka: Napisz równanie prostej a) równoległej i b) prostopadłej do prostej przechodzącej przez punkt
P(6,−3)
y=−43 x + 6
22 lis 19:06
J:
| | 4 | | 4 | |
a) y = − |
| x + b i −3 = − |
| *6 + b .... i oblicz: b |
| | 3 | | 3 | |
| | 3 | | 3 | |
b) y = |
| x + b i −3 = |
| *6 + b .... i oblicz: b |
| | 4 | | 4 | |
22 lis 19:09
Janek191:
Proste: l1 : y = a1 x + b1
l2 : y = a2 x + b2
− są równoległe, gdy a1 = a2
− są prostopadle, gdy a1*a2 = − 1
22 lis 19:09