wykres
bimbam: | | e1/x | |
Proszę o pomoc przy tym wykresie y= |
| |
| | x3 | |
xe
1/x = 0 / :x, bo wiem, że x≠0, gdyż D: x∊R−{0}
e
1/x = 0
x∊∅
Zatem mam narysować taki wykres, ale jak

Żadnej prostej, paraboli, czy może rysować y=e
1/x
22 lis 18:47
Godzio:
0. Wyznacz dziedzinę.
1. Policz pochodną.
2. Wyznacz ekstrema.
3. Gdzie funkcja maleje / rośnie.
4. Asymptoty.
5. Wypukłość i punkty przegięcia
Jak to wszystko wyznaczysz to będzie się dało w miarę sensownie narysować wykres tej funkcji.
22 lis 18:50
J:
tak nie wolno robić
liczyłeś pochodną ?
22 lis 18:50
J:
tak nie wolno robić
liczyłeś pochodną ?
22 lis 18:50
bimbam: ja to zrobiłem, bo to jest druga pochodna, której wykres muszę narysować, by wyznaczyć punkty
przegięcia, wklęsłość i monotoniczność?
Funkcja wyjściowa to y=xe{1/x}
To mam liczyć czwartą pochodną ?
22 lis 18:52
bimbam: Funkcja wyjściowa to y=xe1/x
22 lis 18:53