| 1 | ||
z | jest rozbieżny. | |
| nan |
| 1 | 1 | 1 | ||||||||||
limn→∞ | =limn→∞ | = | ∊(0;+∞), więc dany szereg jest | |||||||||
| an | an |
| 1 | 1 | ||
≥ | a de'facto jest to szereg harmoniczny | ||
| n•an | nM |
Pokazać, że jeżeli szereg ∑ od n=1 do ∞ z an o wyrazach dodatnich jest zbieżny, to szereg ∑ od
n=1 do ∞ an2 też jest zbieżny.
| 1 | ||
Zastanawiam się czy są jakieś inne szeregi niż postaci | , α>1, które są zbieżne, bo | |
| nα |
| 1 | 1 | |||
jeśli nie to nasze an możemy zapisać jako | , a an2=( | )2 a to z kolei jako | ||
| nα | nα |
| 1 | ||
, więc taki szereg też jest zbieżny. | ||
| n2α |