Czy następujące stwierdzenie jest prawdziwe
:))): Czy następujące stwierdzenie jest prawdziwe: Funkcja f : A → B (A, B ∊ R) jest stała wtedy i
tylko wtedy, gdy jej pochodna jest funkcją zerową na A?
22 lis 18:29
J:
tak
22 lis 18:30
Janek191:
Powinno być :
A ⊂ ℛ , B ⊂ℛ
22 lis 18:32
:))): no wiem, machnąłem się... oczywiście chodzi o zawieranie...
okej, ale jak to udowodnić?
22 lis 18:47
:))): no wiem, machnąłem się... oczywiście chodzi o zawieranie...
okej, ale jak to udowodnić?
22 lis 18:56
MathMaster: zdjęcie i masz dowód. Ale teraz dłużej sie czeka
22 lis 18:57
J:
jeżeli: f(x) = C , to f'(x) = 0 oraz jeżeli: f'(x) = 0 , to: f(x) = C
22 lis 19:00
MathMaster: J J J J apa
22 lis 19:02
:))): J, to jest oczywiste... nie da się jakos inaczej udowodnić tej drugiej strony?
22 lis 19:04
J:
to tak, jakbyś dowodził,że: 3 > 0
na upartego: ∫0dx = C
22 lis 19:07
:))): okej, dzięki w takim razie
22 lis 19:44