Rachunek prawdopodobieństwa
Saizou :
Rzucono 10 razy kostką. Jaka jest szansa otrzymania 6 oczek co najmniej trzy razy.
Aż się prosi o schemat Bernoulliego, ale skorzystamy z zdarzenia przeciwnego
czyli jaka jest szansa otrzymanie 6 oczek co najwyżej 2 razy, czyli otrzymanie 6 oczek {0,1,2}
n=10
k=3
| | | | 1 | | 1 | | 57 | |
P(A)=1− | •( |
| )3•(1− |
| )10−3=1−120• |
| |
| | | 6 | | 6 | | 610 | |
no i nie wiem gdzie jest błąd :c
22 lis 18:28
Saizou :
ktoś pomoże
22 lis 18:52
22 lis 18:53
Saizou :
Cześć Metis
ale coś mi nie pasuje z tym ich zdarzeniem przeciwnym
22 lis 19:02
Mila:
P10(k≥3)
Zdarzenie przeciwne :
P10(k=0)+P10(k=1)+P10(k=2)=
=
22 lis 19:21
Saizou :
Mila nie rozumiem tego co napisałaś :c
22 lis 19:31
Mila:
Może odpowiedź, źle przeczytałeś. Może miało być :
Jaka jest szansa otrzymania 6 oczek co najmniej jeden raz.
wg moich obliczeń wg treści 18:28, chociaż tam jest pytanie o szansę. Poczytaj w notatkach.
22 lis 19:31
Mila:
Za godzinę będę.
22 lis 19:32
Saizou :
brawo ja, połączyłem dwa podpunkty w jeden

miało być tak jak napisałaś
Mila
22 lis 19:34
Mila:
P10(k=0) prawdopodobieństwo 0 sukcesów w 10 rzutach. ( nie wypadła ani raz szóstka)
P10(k=1) prawdopodobieństwo 1 sukcesów w 10 rzutach. (wypadła raz szóstka)
P10(k=2) prawdopodobieństwo 2 sukcesów w 10 rzutach. (wypadły 2 szóstki)
22 lis 19:49
Mila:
22 lis 19:50
Saizou :
Mila będziesz mieć jutro na to czas ? tak pod wieczór ? Bo aktualnie to walczę ze
zmiennymi losowymi
22 lis 19:54
Mila:
Obawiam się, że mogą być treści, które "wyleciały" mi z głowy.
Podstawy tak, ale bardziej zaawansowane to nie wiem.
Zobaczymy. PW, też na pewno pomoże.
Co pamiętam, to pomogę.
22 lis 19:57
Saizou :
Jak dla mnie rachunek jest straszny, ale się pocieszam, że jak przetrwam ten semestr to już z
górki
22 lis 20:06
Mila:
Na pewno przetrwasz.
22 lis 21:13
Saizou :
Mam taką nadzieję

Z jednej strony analiza 3 a z drugiej rachunek prawdopodobieństwa, jak miło
22 lis 21:16
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Saizou albo napisz do
bezendu jeśli masz z nim kontakt bo wyslalem mu niedawno w
pdf
Wstep do rachunku prawdopodobieństwa −Kolmogorow i inni albo podaj emalia to Ci wysle
22 lis 21:20
Saizou :
Pan od aksjomatycznej def. prawdopodobieństwa
5−latku nie obraź się, ale napiszę do
bezendu bo nie chcę podawać tutaj swojego
maila.
22 lis 21:25
5-latek: Ale oczywiście ze się nie obraze
22 lis 21:29
Saizou :
Pianista, aby zagrać koncert musi mieć sprawne obie ręce. Ręka pianisty jest sprawna, jeśli co
najmniej trzy palce są zdrowe. Palce pianisty chorują niezależnie od siebie;
prawdopodobieństwo zachorowania ustalonego palca wynosi p. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
pianista zagra koncert.
Moje rozwiązanie:
A
i− zdarzenie, że pianista ma i palców zdrowych.
P((A
3∩A
3c)∪(A
4∩A
4c)∪A
5)=
P(A
3)•P(A
3c)+P(A
4)•P(A
4c)+P(A
5)= , bo są to zdarzenia niezależne
jest ok
23 lis 18:02
Saizou :
czy też może
| | | |
P(B)= | p3(1−p)2 (w sensie tylko pierwszy człon?) |
| | |
23 lis 18:10
Mila:
Raczej ten ostatni wzór z 18:02, tylko to jest jedna ręka?.
23 lis 18:24
Saizou :
tak

na jedną rękę, teraz wystarczy to wziąć do kwadratu
23 lis 18:27