Oblicz granicę
Masturbator: Oblicz granicę:
lim = 2n − √4n2+3n−1
n→∞
lim = (√4x2+5x−2−2x
x→∞
22 lis 18:13
Janek191:
| | 4 n2 − ( 4 n2 + 3 n − 1) | |
an = |
| = |
| | 2 n + √4 n2 + 3 n − 1 | |
| | − 3n + 1 | |
= |
| = |
| | 2 n + √4 n2 +3 n − 1 | |
| | − 3 + 1n | |
= |
| |
| | 2 + √4 + 3n − 1n2 | |
więc
| | − 3 + 0 | | 3 | |
lim a n = |
| = − |
| |
| | 2 + √4 + 0 − 0 | | 4 | |
n→
∞
22 lis 18:16
Janek191:
Korzystamy , w takich przypadkach, z wzoru
Przykład II analogicznie
22 lis 18:18
Masturbator: czyli w ostatnim etapie dzieliłeś licznik i mianownik przez "n" wyciągnięte spod pierwiastaka?
22 lis 18:22
Janek191:
Dzieliłem licznik i mianownik przez n ( pod znakiem pierwiastka przez n
2 )
22 lis 18:24
Masturbator: Okej dzięki, naprawdę mi pomogłeś. identyczny sposób miałem przedstawiony na zajęciach, jednak
na takiej stronie etrapez (nie wiem czy kojarzysz) metoda jest nieco inna i wychodzą inne
wyniki.
22 lis 18:26
Janek191:
22 lis 18:29
Janek191:
Zrób II przykład
22 lis 18:29
Masturbator: ogarnąłem wyszedł mi wynik 5/4
22 lis 18:39
Masturbator: a mógłbyś mi pomóc w zadaniu:
lim = sin3x/4x
x→0
22 lis 18:43
Janek191:
| | sin 3 x | | sin 3 x | | 3 x | | 3 | | sin 3 x | |
f(x) = |
| = |
| * |
| = |
| * |
| |
| | 4 x | | 3 x | | 4 x | | 4 | | 3 x | |
więc
x→0
22 lis 18:45
Janek191:
22 lis 18:46
Masturbator: zawsze w zadaniach z trygonometrii mnożymy przez wartość danych wyrażeń?
22 lis 18:49
Janek191:
Tak robimy jak mamy podobne przykłady z sinusami lub tangensami , bo
| | sin x | | tg x | |
lim |
| = 1 i lim |
| = 1 |
| | x | | x | |
x→0 x→0
22 lis 18:51
Masturbator: Dzięki stary
22 lis 18:52