Ciągi, monotoniczność, wykres zawarty w paraboli/prostej prostopadłej do prostej
Asachi: | | 1 | |
1. Dany jest ciąg an= |
| (n−5)(n−2) |
| | 2 | |
a) Uzasadnij, że ciąg nie jest monotoniczny
b) Które wyrazy ciągu an są ujemne?
2. Wykres ciągu (an) zawarty jest w paraboli o wierzchołku w punkcie (4, −3) przechodzącej
przez punkt (5, −2). Podaj wzór ogólny tego ciągu.
3. Wyznacz wzór ciągu (an), którego wykres zawarty jest w prostej prostopadłej do prostej
y=2x−3 oraz a4=−1
22 lis 17:59
Jack: 1.
a) ciąg nie jest monotoniczny, gdy
1)an+1 − an jest związane z "n"
2) jak jest zwiazane z tym "n" to musza byc raz ujemne raz dodatnie wartosci, lub na
odwrot...czyli :
an = 1/2(n−5)(n−2) = 0,5n2 − 3,5n + 5
an+1 = 1/2(n+1−5)(n+1−2) = 0,5n2 − 2,5n + 2
an+1 − an = 0,5n2 − 2,5n + 2 − (0,5n2 − 3,5n + 5) = n − 3
sprawdźmy czy jest albo tylko rosnący, albo tylko malejący
dla n=1 −>> 1−3 = −2
dla n=2 −>> 2−3 = −1
n=3 −>> 3−3=0
n=4 −>> 4−3 =1
Jak widać dla "małych" wyrazów jest ujemny, natomiast dla większych jest dodatni, dlatego nie
jest monotoniczny. Gdyby był tylko dodatni to rosnący, natomiast tylko ujemny − malejący.
b) an < 0
1/2(n−5)(n−2) < 0
Po narysowaniu paraboli i odczytanie wyniku wychodzi, że dla n należącego (2;5). Skoro jest on
otwarty to 2 i 5 nie należą. Ujemne są więc tylko a3 i a4
22 lis 18:18
Jack: zad 2.
Skoro znamy wierzchołek...nazwijmy go P, to P(4,−3).
Wzór na postać kanoniczną funkcji wygląda : y = a (x−p)2 + q
Gdzie p i q są współrzędnymi x i y wierzchołka.
Nasza funkcja więc wygląda następująco : y = a (x−4)2 −3
22 lis 18:23
Jack: Podstawmy teraz drugi punkt skoro wiemy, że należy do paraboli (5, −2).
A więc : −2 = a (5−4)2 −3
z tego wynika, że : −2 = −2a, a więc a=1.
Nasza funkcja wygląda następująco : y = 1 (x−4)2 −3, a po wymnożeniu
y = x2 − 8x + 13. Nasz ciąg można zapisać an = n2 −8n + 13
22 lis 18:29
Jack: zad 3.
skoro wiemy że wykres zawarty jest w prostej prostopadłej do prostej
y=2x−3. To nasza prosta musi być y = −1/2x + b (skąd to wiemy? − gdy są równoległe to
współczynnik kierunkowy "a" funkcji jest taki sam, natomiast prostopadłe − to współczynnik
powstaje poprzez dodanie znaku minus i odwrócenie naszej liczby. W tym wypadku 2 −> −1/2).
Wiemy też że a
4 = −1
Można by to zapisać jako f(4) = −1, czyli podstawiamy punkt (4, −1 ).
y = −1/2x + b
−1 = −1/2 * (4) + b
stąd b = 1
Nasza funkcja : y=−1/2x + 1, a więc wzór ciągu : a
n = −1/2n +1
| | 1 | |
Kiedy piszę −1/2 mam na myśli oczywiście − |
| |
| | 2 | |
22 lis 18:36