Prosze o pomoc
FanToms: Wyznacz zbiór wartosci funkcji
y=−2x
2 + 12x + 1
Wyznacz dziedzine:
Odnosnie tej dziedziny to wydaje mi sie ze tylko mianownik sie bierze i przyrównuje do zera,
ale robię powtorzenie i wole być wszystkiego pewny na 100%
13 gru 12:06
Nikka: Zadanie 1.
| | Δ | | Δ | |
Zbiór wartości funkcji kwadratowej to albo przedział (−∞, − |
| > gdy a<0 lub <− |
| , |
| | 4a | | 4a | |
+
∞) gdy a>0.
| | Δ | |
W tym przypadku a = −2 < 0 czyli zbiorem wartości będzie przedział (−∞, − |
| >. |
| | 4a | |
Oblicz deltę i dokończ.
| | Δ | |
(dodatkowa uwaga: − |
| = yw , yw − współrzędna y wierzchołka paraboli) |
| | 4a | |
Zadanie 2.
Mianownik ma być różny od zera czyli
D: 9 − x
2 ≠ 0
13 gru 12:39
FanToms: Bosko wytłumaczone

Dziękuje.
13 gru 12:59
FanToms: Jeszcze raz bym prosił o pomoc.
f(x)=1−x√−x+6 Dziedzina tej funkcji.
13 gru 13:09
Nikka: W mianowniku masz funkcję złożoną √−x+6 (funkcja liniowa i pierwiastek).
D: √−x+6 ≠ 0 bo mianownik ma być różny od zera
−x+6 ≥ 0 z definicji pierwiastka kwadratowego
Te dwa warunki możemy zapisać jako jeden :
D: −x + 6 > 0
−x > − 6
x < 6
13 gru 13:24
FanToms: Czyli jak będę wyznaczał dziedzine z liczb pod pierwiastków to zmieniam tylko znak na ≥ ?
Ten minus przez x zmienia cos czy jakby tam był + to wszystko by było takie same, znak w drugą
stronę ?
13 gru 13:32
Nikka: w przypadku pierwiastka kwadratowego z def. liczba pod pierwiastkiem może być większa od zera
lub równa zero, y =
√x i x ≥ 0 ( x nie może być liczbą ujemną)
Wszystko zależy od postaci funkcji np. jeśli y=
√x−2 to D: x−2 ≥ 0 ale gdybyś miał funkcję
| | 1 | |
y= |
| to dziedziną będzie tylko x−2 > 0 − gdyby x−2 ≥ 0 to m.in. x = 2 i dla x=2 |
| | x−2 | |
mianownik byłby zerem − a tak być nie może...
...gdyby przed x nie było minusa to zasada postępowania taka sama − nie zmieniałby się tylko
znak nierówności; w podanym wyżej przykładzie obie strony mnożyłam przez (−1) i dlatego
zmienił się znak nierówności...
13 gru 13:45
FanToms: Oki wszystko rozumiem. Jeśli jest pierwiastek wtedy zamiast ≠ jest ≥.
Dziękuje.
13 gru 14:54
Nikka: ...pod warunkiem, że pierwiastek kwadratowy nie będzie w mianowniku funkcji, wtedy tylko > 0.
13 gru 14:56
FanToms: Kurcze teraz na to patrze i znowu nie do końca rozumiem.
kiedy dajemy : ?
≥
≠
>
13 gru 15:14
Nikka: jak funkcja w postaci ułamka to zawsze mianownik różny od zera, inne dodatkowe warunki może
narzucać rodzaj funkcji w mianowniku...
tłumaczyłam dla pierwiastka kwadratowego − przeczytaj jeszcze raz...
13 gru 15:22
FanToms: Oki, teraz to wszystko widzę.
13 gru 15:31