Procenty
Metis: Cena akcji pewnej firmy spadła o 60% . O ile procent musi teraz wzrosnąć cena tych akcji, aby
wróciła do poprzedniego poziomu.
Rozumiem to tak:
Mamy akcje pewnej firmy x (początkowa cena akcji)
Które spadają o 60% − 0,4x ( cena akcji po spadku 60%)
I teraz pytanie: O ile procent musi teraz wzrosnąć cena tych akcji, aby wróciła do poprzedniego
poziomu.
"Cena tych akcji" − czyli cena po spadku( 0,4x) musi wzrosnąć o k% aby wróciła do x
Stąd równanie:
0,4x*k%=x
k=250%
A okazuje się, że prawidłowa odpowiedź to k=150 %
Gdzie ten haczyk ?
22 lis 17:45
Metis: Wygrzebałem post
PW. Teraz wszystko jasne.
277993
22 lis 18:01
pipa: Skoro spodło o 60 % to wynosi teraz 40% pierwotnej ceny czyli musi wzrosnąć 1,5 raz = 150 %
żeby wrócić do poprzedniego poziomu
22 lis 18:32
pipa: wzrosnąć
o 1,5
to zadanie z konkursu dla gimbusów
22 lis 18:33