granica
kaska: Oblicz granice
a) lim x2−4x+3/x−1
x>1
b) lim x3−27/3−x
x>3
pomoze ktos?
22 lis 17:44
Jack: | | 0 | |
Kiedy mamy granicę, że jak podstawimy to mamy |
| to albo korzystamy z twierdzenia de |
| | 0 | |
L'Hospitala (chyba że go jeszcze nie miałaś, bo to są akurat proste przykłady więc nie
trzeba).
no to musimy uprościć wyrażenie...czyli w a) liczymy deltę
wychodzą nam pierwiastki 3 i 1, a więc :
| | x2 − 4x +3 | | (x−1)(x−3) | |
a) lim |
| = lim |
| = lim (x−3) = 1−3 = −2 |
| | x−1 | | x−1 | |
x−>1 x−>1 x−>1
22 lis 18:43
Jack: x
3 − 27 <−− jest to oczywiście wzór skróconego mnożenia, na różnicę sześcianów (chyba), a więc
po przekształceniach wygląda : (x−3)(x
2 + 3x +9)
| | (x−3)(x2+3x+9) | | −1(3−x)(x2 + 3x+9) | |
b)lim |
| = lim |
| =lim −(x2 + 3x+9) = −(27)= −27 |
| | 3−x | | 3−x | |
x−>3 x−>3 x−>3
22 lis 18:48