Rozloz wielomian na czynniki
Xxxx: w (x)= −12x5 + 12x3 − 3x
22 lis 17:27
J:
wyłacz x przed nawias , potem rozkładaj nawias ( podstaw: t = x2 )
22 lis 17:29
ICSP: Po co podstawiać ?
22 lis 17:34
Xxxx: Ok. Wyszło mi:
x (−12x4 + 12x2−3) ale nie wiem, co dalej... rozumiem, że teraz powinnam wyrzucić x2 przed
nawias (?), ale nie wiem jak mam to zapisać
22 lis 17:34
ICSP: Zamiast x wyłącz −3x przed nawias
22 lis 17:36
J:
−3x(4x4 −4x2 +1) = −3x(2x2 −1)2 = ... i rozółóż nawias
22 lis 17:37
Xxxx: Ok. Czyli:
−3x (4x4 − 4x2)
A co dalej? Chyba teraz powinnam wyrzucić 4x2 ale nie wiem jak powinien wyglądać zapis tego
22 lis 17:39
Xxxx: Ok. Z opóźnieniem dodałam moja odpowiedź Haba. Dzięki za pomoc
22 lis 17:40
Xxxx: Nie. Jednak nie wiem

Jeśli mam −3x (2x
2−1)
2 to już nie jest koniec zadania? Mam tu jeszcze coś rozkładać, bo
szczerze mówiac to za bardzo nie wiem co.
22 lis 17:45