Jaka jest największa liczba naturalna n?
OstryJordan: Jaka jest największa liczba naturalna n taka, że 10n dzieli 1005!?
Z góry dziękuję za pomoc.
22 lis 17:27
22 lis 17:44
Benny: Tam oczywiście wszędzie powinna być cecha.
22 lis 17:47
Mila:
Trzeba obliczyć ile zer ma na końcu liczba 1005!
W iloczynie 1005! co drugi czynnik jest parzysty ( podzielny przez 2),
natomiast piątek jest dużo mniej i trzeba policzyć,
ile jest piątek w rozkładzie liczby 1005! na czynniki pierwsze.
Każdy iloczyn 2*5=10 daje jedno zero.
Dzielimy 1005 przez kolejne potęgi liczby 5.
Liczymy tak:
| | 1005 | |
[ |
| ]= 201 [..] część całkowita |
| | 5 | |
===================
201+40+8+1=250
Liczba 1005! ma końcu 250 zer, zatem dzieli się przez 10
250
22 lis 17:55
Mila:
Nie masz wątpliwości, czy nie czytasz naszych rozwiązań?
23 lis 16:29