pochodna czastkowa
dipsi: proszę o sprawdzenie, pochodna czastkowa
| | ∂x | | D | |
czy to będzie |
| = |
| |
| | ∂d | | 2 | |
22 lis 17:20
ICSP: nie
22 lis 17:21
J:
| | 1 | | D | | dx | |
x = − |
| d + |
| , zatem: |
| = ? |
| | 2 | | 2 | | dd | |
22 lis 17:24
22 lis 17:30
ICSP: nie
22 lis 17:33
J:
ile wynosi pochodna stałej ?
22 lis 17:34
dipsi: 0, a moją stałą jest d, a D pozostaje bez zmian, bo robie tylko pochodną po d
22 lis 17:35
J:
| | D | |
skoro 0 , to ską masz: |
| ? |
| | 2 | |
22 lis 17:38
dipsi: bo robie tylko po d a D pozostaje bez zmian
22 lis 17:40
J:
| | D | |
ile wynosi pochodna po d , z |
| ? |
| | 2 | |
22 lis 17:42
dipsi:
| | m | |
φ'V=m*(V−1)'=−mV−2=− |
| tak to jest dobrze? wydaje mi się że tak i tak samo robie |
| | V2 | |
w poprzednim przykładzie, tutaj robiłam pochodną V i m zostawało bez zmian
22 lis 17:43
J:
f(x) = 3x + 5 ... ile wynosi pochodna ?
22 lis 17:44
dipsi: 3
22 lis 17:45
dipsi: to z ta objetoscia jest dobrze?
22 lis 17:46
J:
[f(x) + C]' = f'(x) + f'(C) = f'(x).. to pierwszy przypadek
[C*f(x)]' = C*f'(x) ... to twój drugi przypadek
22 lis 17:46
J:
| | 1 | | 1 | |
tak (m* |
| )' = m*(1/V)' = −m* |
| |
| | V | | V2 | |
22 lis 17:47
dipsi: po powiem ci tak, jutro mam kolokwium z metrologii, a na analizie tego nie było i musze sie
sama na jutro nauczyć, czyli rozumiem że z V mam dobrze
możesz takim prostym zapisem wytlumaczyc ten I przypadek?
22 lis 17:48
J:
| | 1 | |
jaka jest pochodna z: y = − |
| x + C |
| | 2 | |
22 lis 17:52
dipsi: | | ∂P | | ah | |
czyli tak, jeśli mam |
| P= |
| |
| | ∂a | | 2 | |
22 lis 17:52
22 lis 17:57
J:
OK
22 lis 17:59