Wyjaśnienie zadania - wektory
Sebastian: Witam,
Znajdź równanie stycznej do okręgu o równaniu x2 + y2 = 5
w punkcie A = (1, −2).
Zadanie ze zbioru Kiełbasy, w odpowiedziach jest cytując:
"Punkt A należu do okręgu, SA→ = [1,−2]. Styczna w punkcie A jest prostopadła do wektora SA→
więc jej równania można zapisać w postaci x−2y+C=0..." no i własnie, nie rozumiem dlaczego
współrzędne wektora przedstawiono jako współczynniki funkcji liniowej. Bardzo proszę o
wyjaśnienie tego.
Dodatkowo, jeśli to nie byłby problem proszę powiedzieć do czego tak właściwie służą wektory w
matematyce poza przesunięciem punktów.
22 lis 17:02
J:
Ax + By + C = 0 ... tzw równanie ogólne prostej, gdzie: A i B to współrzędne wektora
prostopadłego to tej prostej
22 lis 17:04
Sebastian: @J
"no i własnie, nie rozumiem dlaczego
współrzędne wektora przedstawiono jako współczynniki funkcji liniowej"
Tyle to widzę, tylko dlaczego?
22 lis 17:08
J:
bo prosta, to wykres funkcji liniowej
22 lis 17:10
Sebastian: I znowu tyle to ja wiem, tylko jaka jest zależność między wektorem prostopadłym do prostej a tą
prostą? W żadnych materiałach edukacyjnych ani wzorach nie ma takiej zależności między
współczynnikami funkcji liniowej a wektorem.
22 lis 17:16
J:
po prostu ten wektor jest do niej prostopadły ... i tyle
22 lis 17:18
Metis: Mniej pytań, wiecej logiki...
22 lis 17:18