wykres
bimbam: hej
chciałbym się upewnić, że funkcja y=xe
1/x nigdy nie przetnie osi OY i OX, bo 0∉D
f
22 lis 16:58
bimbam: nie jest też parzysta, bo
f(−x)= −xe
−1/x≠ f(x)
nie jest też nieparzysta, bo
−f(−x)= −xe
1/x≠ f(x)
22 lis 17:09
J:
nie przetnie osi OY , bo x = 0 nie należy do dziedziny
nie przetnie osi OX , bo: x*e1/x = 0
⇔ x = 0 ( poza dziedziną) lub e1/x = 0 ( brak rozwiązań)
22 lis 17:14
bimbam: granica przy x zbiegającym do zera − czy prawidłowo obliczyłem
| | e1/x | | 1 | |
limx−>0+ xe1/x = [0*∞] = limx−>0+ |
| i u= |
| |
| | | | x | |
| | eu | | ∞ | | eu | |
= limu−>∞ |
| = [ |
| ] H = limu−>∞ |
| = ∞  |
| | u | | ∞ | | 1 | |
22 lis 17:30
J:
| | e1/x | |
prościej = lim |
| = [H] = e1/x = +∞ |
| | | |
22 lis 17:33
bimbam: racja.
22 lis 17:36
bimbam: a gdy x zbiega do zera z lewej strony, to czy prawidłowe są moje obliczenia
| | e1/x | | 1 | |
limx−>0− xe1/x = [0*∞] = limx−>0− |
| i u= |
| |
| | x | | x | |
| | eu | | 1 | |
= limu−>−∞ |
| = |
| = 0  |
| | u | | ∞*∞ | |
22 lis 17:50