procenty
pati: W poniedziałek cenę pewnego towaru zwiększono o 10%, a środę zmniejszono o 20%, a w piątek
zmniejszono jeszcze o 30%. Oblicz początkową cenę towar, jeśli ostateczna po tych zmianach
wyniosła 1232zł.
ODPOWIEDŹ:
x − cena początkowa
1,1*0,8*0,7*x=1232
0,616x=1232
x=2000
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć skąd się wzięły liczby 1,1*0,8*0,7*x=1232? Tylko proszę tak, żebym
zrozumiała, bo jeśli nauczycielka weźmie mnie do tablicy to będę musiała powiedzieć dlaczego
tak zrobiłam, a nie inaczej:(
22 lis 16:56
J:
x + 10%x = x + 0,1x = 1,1x ( po podwyżce o 10 %)
(1,1x)*80% = (1,1)*0,8x − po obniżce o 20%
(1,1*0,8x)*0,7 − po obnizce o 39%
22 lis 17:01
pati: dziękuje bardzo
22 lis 17:05