zbadaj czy działanie jest łączne
akini1510: zbadaj czy działanie jest łączne
(ℤ,o)
a o b= a+b−3
22 lis 16:45
ICSP: Warunek na łączność ?
22 lis 17:23
akini1510: (a o b) o c= a o (b o c)
22 lis 17:39
ICSP: No to rozpisuj :
L = (a ◯ b) ◯ c = (a + b − 3) ◯ c = a + b − 3 + c − 3 = a + b + c − 6
P = ...
22 lis 17:41
akini1510: nie rozumiem.
a o b= a +b− ab. to taki jakby wzór ogólny, prawda?
w tym działaniu: "(a + b − 3) ◯ c" to co jest w nawiasie to tak jakby moje a, c to tak jakby b,
porównując do wzoru ogólnego.
zatem nie powinno być tak: (a + b − 3) o c= a+b−ab+c−(a+b−3)c= a+b−ab+c−ac−bc+3c=
a+b−ab+4c−ac−bc
22 lis 17:50
ICSP: skąd nagle Ci się pojawiło ab ?
22 lis 17:50
akini1510: aaa, tak, nie powinno go być. wpisałam z rozpędu. jak we wzorze ogólnym. mój błąd
22 lis 17:52
akini1510: −3 powinno być, więc wynik końcowy to a+b−3+4c−ac−bc . zgadza się?
22 lis 17:53
ICSP: Podałem ci "wynik końcowy" w poście z godziny 17:41
22 lis 17:54
akini1510: no dobrze, ale nie mam pojęcia skąd on się wziął...
22 lis 17:55
akini1510: dobra, czaję już chyba

dzięki!
22 lis 17:57
ICSP: masz jeden wzór : a◯b = a + b − 3 i do niego podstawiasz.
(a + b − 3)◯ c = a +b − 3 + c − 3
22 lis 17:59
akini1510: tamta −3 pojawia się dlatego że we wzorze ab=−3
dobrze rozumiem?
22 lis 18:01
ICSP: jakie ab?!
22 lis 18:02
akini1510: nieistotne już.
wiem o co chodzi. dziękuję!
22 lis 18:04