pochodna
jozioxxx: Wykaż, że równanie x9 − 9x +15 = 0 ma dokładnie jedno rozwiązanie rzeczywiste.
liczę pochodną i co dalej?
22 lis 16:13
Tadeusz:
no i co dalej ?
Skoro liczysz pochodną to chyba wiesz po co ...
22 lis 16:15
jozioxxx: no max i min.
22 lis 16:16
jozioxxx: i teraz na serio co dalej?
22 lis 16:17
Tadeusz:
pochodną policzyłeś?
to przyrównuj do 0
22 lis 16:23
J:
nie potrafisz znaleźć ekstremów lokalnych tak banalnej funkcji ?
22 lis 16:27
jozioxxx: no to już mam. pochodna to f'(x)=9x8 −9
9x8 −9=0
x8=1
x1=1 lub x2=−1
max f(−1)=23
min f(1)=7
22 lis 16:27
J:
a dlaczego Twoim zdaniem to są ekstrema ?
22 lis 16:31
jozioxxx: no wykres do tego jest.
22 lis 16:32
J:
OK .... x = −1 maksimum, x = 1 min ( obydwa dodatnie !)
analizuj znak pochodnej ... i wyciągnij wniosek
22 lis 16:36
jozioxxx: funkcja przecina oś y tylko w jednym miejscu? o to chodzi?
22 lis 16:46
J:
dokładnie tak
22 lis 16:47
jozioxxx: dzięki
22 lis 16:48