Granice jednostronne
h3h3: Znajdź obie granice jednostronne w punkcie 1
Mógłby ktoś pokazać jak to policzyć?
22 lis 16:01
J:
limx→0+ = 1
limx→0− = − 1
22 lis 16:03
J:
dla: x ≥ 0 y = 1
dla: x < 0 y = − 1
22 lis 16:04
h3h3: Mógłbyś trochę jaśniej?
Dlaczego do 0− i 0+?
22 lis 16:08
h3h3: Rozumiem, że sprawdzamy od lewej czyli − i od prawej czyli + ale czemu od 0?
22 lis 16:08
J:
obie granice: prawostrnna i lewostronna
22 lis 16:09
J:
oczywiście przy x → 1+ lub x→1−
22 lis 16:10
h3h3: No tak ale czemu do 0 a nie do 1− i 1+ jak sprawdzamy w punkcie 1?
22 lis 16:10
h3h3: Skoro x→1+ i x→1−
Czemu napisałeś:
limx→0+ = 1
limx→0− = − 1
oraz
dla: x ≥ 0 y = 1
dla: x < 0 y = − 1
22 lis 16:17
J:

przez pomyłkę ... i patrz na wykres
22 lis 16:19
h3h3: | | 0− | | 0+ | |
Rozumiem, że na końcu |
| =−1 oraz |
| =1 |
| | 0+ | | 0+ | |
22 lis 16:22
J:
nie ... patrz na wykres
22 lis 16:23
h3h3: No widzę, że na tym wykresie od lewej zbiege do <1 a od prawej do 1≤ i tyle?
22 lis 16:26