Funkcja kwadratowa
Gamon47: Szybkość zawodnika biorącego udział w zawodach sportowych wyrażona w metrach na sekundę ma
postać v(t)=−0,01t2 +0,6t gdzie t oznacza czas liczony w sekundach od startu biegu:
a. Jaką maksymalną szybkość osiągnął zawodnik i w której sekundzie?
b. W jakim czasie zawodnik pokonał całą trasę?
zad. optymalizacyjne gdzie funkcja prędkości jest funkcją kwadratową
22 lis 15:29
pipa: −0,01t
2 + 0,6t = t(0,6 −0,01t) = 0 ⇒ V = 0 dla t= 0 s i t = 60 s
czyli bieg trwał równą minutę
a(t) = −0,02t + 0,6 ⇒ a = 0 dla t = 30 s
czyli przez pół minuty przyspieszał a drugie pół zwalniał
| | m | |
wniosek: prędkość maksymalną osiągnął Vmax (t=30s) = 9 |
| |
| | s | |
22 lis 16:02