Prawdopodobieństwo
mama21.11: 1) Ze wszystkich liczb pięciocyfrowych o różnych cyfrach ze zbioru {0,3,4,6,9} wybieramy losowo
jedną. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że otrzymamy liczbę:
a) mniejszą od 65432
b) podzielną przez 4
2) Ze wszystkich liczb pięciocyfrowych o różnych cyfrach ze zbioru {0,1,2,7,8} wybieramy losowo
jedną. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że otrzymamy liczbę:
a) większą od 23456
b) ostatnie dwie cyfry podzielne przez 6
22 lis 15:21
Kami: J.J.
11 gru 12:54
:
1, Skoro możliwych liczb jest 4*4!, a z nich mniejszych od 65432 jest 4*4!−1*4!−1*1*3! to
P(a)=11/16.
Podzielne przez 4 są liczby zakończone układem cyfr: 40, 60 i 64, a jest ich 1*2*3!+1*1*2*2! to
P(b)=1/6.
Przykład 2a zrób analogicznie jak 1a. P(b)=0 gdyż żadna z dostępnych cyfr (a tym bardziej
dwie!) nie dzieli sią przez 6
11 gru 13:12