matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
olaaaa:
Jaka będzie pochodna funkcji f(a)=(a
3
+128)/a ? jak obliczyć?
22 lis 14:57
J:
3a
2
*a − (a
3
+128)
f'(a) =
a
2
22 lis 14:59
Janek191:
128
f(a) = a
2
+
; a ≠ 0
a
128
f '(a) = 2 a −
a
2
22 lis 14:59
olaaaa:
dziękuję ślicznie!
22 lis 15:04