Równania logarytmiczne
nieogar: Mógłby ktoś rozwiązać te równania i dołączyć jakieś wyjaśnienie, abym na ich podstawie mogła
rozwiązać kolejne przykłady?
a) xlog2 x = 4x
b) xlog x + 10x−logx = 11
c) 4 − logx = 3√logx
22 lis 14:40
Janek191:
c) x > 0 i log x ≥ 0
√log x = t
4 − t2 − 3 t = 0
t2 + 3 t − 4 = 0
( t + 4)*(t − 1) = 0
t = − 4 lub t = 1
√log x = − 4 − sprzeczność lub √log x = 1
log x = 1
x = 10
=====
22 lis 14:47
ICSP: a) Po ustaleniu dziedziny zaczynamy od zlogarytmowania równości stronami logarytmem o podstawie
2:
log
2 x
log2 x = log
2 (4x)
log
2 x * log
2 x = log
2 4 + log
2 x
(log
2 x)
2 = log
2 x + 2
Dokonujemy podstawienia t = log
2 x :
t
2 = t + 2
t
2 − t −2 = 0
jest to równanie kwadratowe o pierwiastkach t
1 = −2 , t
2 = 1. Wracając do podstawienia
otrzymujemy:
log
2 x = 2 v log
2 x = −1
Reszta wykorzystuje te same chwyty co tu.
22 lis 14:49