***
xyz: Dla jakiej wartości parametru p ciąg o wyrazie ogólnym a
n = (ctgp − 1)
n jest ograniczony i
malejący?
zrobiłam w ten sposób:
a
n = (ctgp − 1)
n
a
n + 1 = (ctgp − 1)
n • (ctgp − 1)
| | (ctgp − 1)n • (ctgp − 1) | |
q = |
| = (ctgp − 1)n |
| | (ctgp − 1)n | |
ciąg jest malejący i ograniczony dla q ∊ (0; 1), więc:
o < ctgp − 1 < 1
1 < ctgp < 2
ctg zawiera się w R, więc:
ctgp>1 ctgp<2
(i tutaj mam problem, bo nie wiem czy źle myślę od początku, czy tak powinno być i co zrobić z
tym ctg = 2, jakaś wskazówka?)
22 lis 14:30
ICSP: Jak nazywają się funkcje odwrotne do funkcji trygonometrycznych ?
22 lis 14:33
xyz: cyklometryczne, więc muszę z nimi coś wykombinować?
22 lis 15:12
ICSP:
22 lis 15:16
xyz: jakaś podpowiedź? bo i tak nie mam pomysłu jak z tym ruszyć dalej
22 lis 15:24
ICSP: ctgp < 2
p < arcctg(2)
22 lis 15:25
xyz: | | π | |
to odpowiedzią będzie |
| + kπ < p < arcctg2 + kπ , k∊Z ? |
| | 6 | |
22 lis 15:37
ICSP:
22 lis 15:41
xyz: dziękuję
22 lis 15:44