Funkcja liniowa
Mo: Podaj wspolrzedne punktów przecięcia sie wykresów funkcji liniowej f z osiami ukladu
współrzędnych gdy
A) f(x)=−3
B) f(x)=pierwiastek z 3x
C) f(x)=−3x+pierwiastek z 3
D) f(x) =(1−pierwiastek z 2)x+1+pierwiastek z 2
22 lis 14:22
J:
A) z osią OY: P(0,−3) , z osią OX: brak
22 lis 14:23
J:
B) z osią OX: P(0,0) , z osią OY: P(0,0)
22 lis 14:25
Mo: Prosze o rozwiazanie
22 lis 14:27
J:
| | √3 | |
C) z osią OY: P(0,√3) , z osią OX P( |
| ,0) |
| | 3 | |
22 lis 14:28
J:

A) to funkcja stała (patrz na rysunek)
22 lis 14:30
Mo: Ale dlaczego
22 lis 14:30
J:

B)
22 lis 14:31
5-latek: J 
liniowa to pewnie będzie y=
√3x
22 lis 14:32
J:

C) f(0) = − 3*0 +
√3 =
√3
| | √3 | |
0 = −3x + √3 ⇔ 3x = √3 ⇔ x = |
| |
| | 3 | |
22 lis 14:32
J:
fakt...
22 lis 14:33