Funkcja liniowa
Motylek: Napisz wzór funkcji liniowej f, której wykres y=f(x) przechodzi przez punkt A(2,1)i tworzy z
osią x kat o mierze: a) 30stopni
B)45stopni
C)60stopni
D) 0 stopni
E 135stopni
F)150 stopni
Prosze o obliczenia i wyjaśnienie
22 lis 14:16
J:
b) y = ax + b
a = tg45 = 1
y = 1*x + b i 1 = 1*2 + b ⇔ b = 1 − 2 = −1
szukana prosta: y = x − 1
pozostałe analogicznie
22 lis 14:19
Mo: Wszystkie do tg?
22 lis 14:27
5-latek: wszystkie
22 lis 14:30
Mo: A przykład a jak zrobic
22 lis 14:31
5-latek: No przecież masz zrobiony post 14:19
22 lis 14:34
Mo: Ale jak zrobic a i c
22 lis 14:38
22 lis 14:39
Mo: Zróbcie resztę bo pokazaliście na najprostszym przykladzie
22 lis 14:40
5-latek: Masz wzor funkcji liniowej w postaci
y=ax+b
Napisz tutaj co to jest a w tym wzorze ?
22 lis 14:41
Lolo: Pierwiastek z 3
22 lis 14:44
5-latek: Ale nie napisales co to jest
22 lis 14:46
Lolo: Współczynnik kierunkowy
22 lis 14:47
Lolo: ?
22 lis 14:51
5-latek: Dobrze ,
czyli nasze a=√3
wiec piszsemy równanie
y=√3x+b
Teraz do tego równania wstawmy wspolrzedne punktu
czyli za y wstawiamy 1 a za x wstawiamy 2 i wyliczmy b
1=√3*2+b wylicz z tego b
22 lis 14:52
Lolo: B =pierwiastek z 3 + 1?
22 lis 14:55
Lolo: No powiecie jak to zrobic
22 lis 14:58
5-latek: 
Zobacz
√3*2 mozey zapisac tak 2*
√3 =2
√3
wiec 1=2
√3+b
1−2
√3=b
ja tak podejrzwewalem ze będą kłopoty z rachunkowe

Teraz do równania y=
√3x+b wstaw wyliczone b i napisz to równanie
22 lis 15:00
Lolo: Dziękuje bardzo
22 lis 15:03
5-latek: No to zrob teraz przykład a)
22 lis 15:04
Lolo: A przykład a
22 lis 15:05
5-latek: Masz przecież schemat jak robic
Wiec zaczynaj .
napisz wzor funkcji do wyliczenia b
22 lis 15:07
Lolo: 1=pierwiastek z 3przez 3razy 2+b?
22 lis 15:09
Lolo: Czy będzie tak?
Y = pierwiastek z3/3x+1−( 2pierwiastki z 3)/3
22 lis 15:12
5-latek: Powinno być tak
postawiamy wspolrzedne punktu A do wzoru i mamy
| | √3 | | √3 | | 2√3 | |
1= |
| *2+b ale przecież |
| *2= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2√3 | |
wiec 1= |
| +b wylicz z tego b |
| | 3 | |
22 lis 15:14
Lolo: 1−2pierwiastki z 3 przez 3
22 lis 15:15
Lolo: W d? Y=1
22 lis 15:16
5-latek: Post 15:12 dobrze

Zobacz masz tam wpisz a otrzymasz i Kliknij po więcej przykladow
22 lis 15:16
5-latek: d dobrze
22 lis 15:17
Lolo: A przykład d jest dobrze?
22 lis 15:18
Lolo: Oooo
22 lis 15:19
Lolo: A jak zrobic 135stopni?
22 lis 15:19
5-latek: A tg 135o ile jest rowny ?
22 lis 15:20
Lolo: Nie wiem
22 lis 15:21
22 lis 15:25