wykaż że zbiór wartości funkcji f jest jednoelementowy
Antek: Wykaż, że zbiór wartości funkcji f, która każdej liczbie rzeczywistej m przyporządkowuje liczbę
rozwiązań równania x2 −(m+4)x +2m jest jednoelementowy. Wyznacz zbiór funkcji f
22 lis 13:49
J:
a gdzie równanie ?
22 lis 13:52
Antek: Właśnie nie ma nic podanego w treści
22 lis 13:55
J:
szkoda
22 lis 13:55
Janek191:
x2 − ( m +4) x + 2 m = 0
Δ = m2 + 8 m + 16 − 4*1*2m = m2 + 16 > 0
22 lis 13:59
J:
pewnie .... = 0
Δ = m2 + 4 i jest dotatnia dla każdego m , czyli: f(m) = 2
22 lis 13:59