***
xyz: czy jeśli zrobię tak:
x1 < x2 | ()−1
to zmieniam znak nierówności, czy on pozostaje taki sam?
22 lis 13:41
Kolo: z tego co wiem to się nie zmienia ale po co potęgujesz?
22 lis 13:43
22 lis 13:43
xyz: | | 2 | |
mam wykazać, że f(x) = |
| jest funkcją malejącą w swojej dziedzinie |
| | x + |x| | |
22 lis 13:44
xyz: i chciałam skorzystać z tego: x1, x2 ∊ Df i x1 < x2 ⇒ f(x1) > f(x2)
22 lis 13:46
Janek191:
x ≠ 0
Rozpatrz 2 przypadki: dla x < 0 i dla x > 0
22 lis 13:47
xyz: x < 0 nie spełnia założenia, więc od razu wykluczyłam, bo Df = (0; +∞)
jeśli nie popełniłam żadnego błędu
22 lis 13:49
Janek191:
D = ℛ \ {0}
22 lis 13:50
Janek191:
Faktycznie masz rację , bo dla x < 0 jest x + I x I = 0
22 lis 13:51
xyz: i dalej zrobiłam tak:
x
1, x
2 ∊ D
f
x
1 + |x
1| < x
2 + |x
2| | ()
−1
| 1 | | 1 | |
| > |
| | • 2 |
| x1 + |x1| | | x2 + |x2| | |
| 2 | | 2 | |
| > |
| |
| x1 + |x1| | | x2 + |x2| | |
f(x
1) > f(x
2) → funkcja malejąca
ale nie wiem czy to jest poprawnie
22 lis 13:52
Janek191:
Dla x > 0 jest I x I = x
i wtedy
| | 2 | | 2 | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| ; x > 0 |
| | x + x | | 2 x | | x | |
22 lis 13:53
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
0 < x1 < x2 ⇒ |
| > |
| ⇒ f(x1) > f(x2) ⇒ f jest malejąca. |
| | x1 | | x2 | |
22 lis 13:55
xyz: a dlaczego dla x > 0 jest I x I = x ? pomieszałam się trochę
22 lis 13:56
Janek191:
Wartość bezwzględna liczby dodatniej jest równa tej liczbie.
I x I = − x , gdy x < 0
I x I = x , gdy x ≥ 0
22 lis 14:01
xyz: dziękuję bardzo!
22 lis 14:03