Proszę o wytłumaczenie krok po kroku
pochodna: Rozumiem pochodne z funkcji złożonych, ale mam problem w tych 2 przykładach. Nie wiem co jest
funkcją zewnętrzną a co wewnętrzną.
a. (ex2)' (<−− tu jest e do potęgi x do potęgi 2)
b. (√4x−5)'
22 lis 13:36
Janek191:
a) f(x) = ex2
f '(x) = ex2*(x2)' = 2 x*ex2
22 lis 13:38
22 lis 13:39
jakubs: No to zaczynamy... :
(e
x)' = e
x * x'
a) (e
x2)' = e
x2 * (x
2)'
b)
| | 1 | |
(√4x−5)' = |
| * (4x−5)' |
| | 2√4x−5 | |
22 lis 13:39
Janek191:
b) f(x) =
√ 4 x − 5
| | 1 | | 4 | | 2 | |
f '(x) = |
| *( 4 x − 5 ) ' = |
| = |
| |
| | 2√4 x − 5 | | 2 √4 x − 5 | | √4 x − 5 | |
22 lis 13:40
pochodna: w przykladzie a. funkcją wewnetrzną jest ex a zewnętrzną?
i w przykladzie b. co jest wenętrzna a co zewnetrzna?
22 lis 13:42
jakubs: x2 ← wewnętrzna , ey ← zewnętrzna
4x−5 ← wewnętrzna , √y ← zewnętrzna
22 lis 13:44
Janek191:
a)
Zewnętrzna: ey , wewnętrzna y = x2
22 lis 13:45
pochodna: dzieki chlopaki
22 lis 13:45