prosze o sprawdzenie. wielomiany
reee: Nie wykonujac dzielen wyznacz reszty z dzielenia wielomianu p przez wielomian Q jezeli
p(x)=x99−2x98+4x97 przez Q(x)=x4−16
po dlugich obliczeniach wyszlo mi :
R(x)=297x3−298x2+299x+3*299
22 lis 13:35
Kacper:
Lepiej podzielić
22 lis 13:45
reee: no tak ale w poleceniu jest powiedziane ze bez dzielenia
22 lis 13:47
reee: p(x) x2006+x1002−1 a Q(x)=x4+1 nie wiem zabardzo jak ten przyklad zrobic ..ktos cos ?
22 lis 13:57
reee: p(x) x2006+x1002−1 a Q(x)=x4+1
22 lis 14:00
Tadeusz:
co ty wypisujesz

To jaka jest w końcu treść?
22 lis 14:13
Benny: Mógłby ktoś przypomnieć tą metodę z zespolonymi?
22 lis 14:58
ZKS:
x
4 − 16 = (x − 2i)(x + 2i)(x − 2)(x + 2)
Teraz po kolei liczyć.
22 lis 15:05
reee: ZKS : wiem tak tez zrobilam pytam tylko czy moje R(x) − jest dobrze obliczone i jak robic
kolejnu podpunkt : p(x) x2006+x1002−1 a Q(x)=x4+1
Tadeusz: to jest jedno zadanie w ktorym na poczatku napisalam jeden podpunkt ktory obliczylam,
nie mam odpowiedzi wiec nie wiem czy to dobry wynik wiec o to pytam .
pozniej zapytalam o kolejny podpunkt ktory nie wiem jak zrobic
22 lis 15:18
ZKS:
| | 1 − i | | 1 − i | | 1 + i | | 1 + i | |
x4 + 1 = (x − |
| )(x + |
| )(x − |
| )(x + |
| ) |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
22 lis 15:46
ICSP: p(x) = x2006 + x1002 − 1 = x2006 + x2 + x1002 + x2 − 2x2 − 1.
Wystarczy powyciągać x2 i skorzystac z odpowiedniego wzoru skróconego mnozenia.
r(x) = − 2x2 − 1
22 lis 15:50