granice ciągów, równania z parametrem
satya: Dla jakich wartości parametru x ciągu
| | xn2 + 1 | |
an= |
| jest równa 5?
|
| | (x+2)n2 − 2 | |
w kluczu jest
xn2 + 1(x+2)n2 − 2 =
xx+2
x= −2,5
ale nie mam pojęcia dlaczego...
13 gru 11:21
@Damian@ / PePe: POMAGAM
13 gru 11:30
Eta:
wyłaczając n
2 przed nawias w liczniku i mianowniku
otrzymasz:
n→∞
stąd 5x +10= x => 4x= − 10
x = −2,5
13 gru 11:32
@Damian@ / PePe: n
2 się skraca, więc:
każdy ułamek gdzie typu:
| 1 | | 1 | |
| lub |
| − jakakolwiek stała podzielona przez n da nam granicę 0 ponieważ w |
| n | | n2 | |
liczniku jst stała wartość a n>0 więc ułamek ciągle maleje.... DLATEGO :
ułamki pomijamy − bo granice ich to 0 więc pozostaje:
skoro granica ma się róznać5 to:
x=5(x+2)
x=5x+10
−4x = 10
pozdrawiam
13 gru 11:37
@Damian@ / PePe: Witam Eta − długo mnie nie było...
Kolejny raz mnie wyprzedziłaś
13 gru 11:40
Eta:
Witam

Nie jest ważne kto pierwszy

... ważne ,że rozwiązania się pokrywają
13 gru 11:44
satya: dzięki wam obojgu

chociaż właśnie ta 2 odpowiedź mi się chyba bardziej przydala bo rozkminiałam w jaki sposób
znikło to
1n2
13 gru 11:49