matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dowody ; (
qwe:
Wykaż ,że jeśli x
2
+ y
2
= 2 i x + y = 2, to x = y =1 Czy można to obliczyć jakoś inaczej niż z delty
? x
2
+ y
2
= 2 x + y = 2 x = (2 − y) (2 − y)
2
+ y
2
− 2 = 0 //i obliczamy deltę
22 lis 13:30
J:
2 = (x+2)
2
− 2xy ⇔ 2 = 4 − 2xy ⇔ 2xy = 2 ⇔ xy = 1
22 lis 13:33